Hevoskasvatus

Kasvatustoimintaa on tilalla harjoitettu jo vuodesta 1988 alkaen. Ensimmäiset siitostammat olivat Halaus ja Löperö, joista kumpikaan ei saanut yhtään jälkeläistä kantakirjaoriista. Löperö kuoli kantavana Vokkerista.

Huonosta alusta huolimatta Anita Viitanen ei lannistunut Hän vuokrasi luonnoslaisen Sahramin, joka varsoikin Vokkerista orivarsan nimeltä Jalo Adler. Jalo oli lahjakas, jo toisessa startissa se juoksi kilometriajan 1.33! Valitettavasti sen kilpailu-ura jäi lyhyeksi jalan loukkaantumisen vuoksi.

Seuraavat tammat Menokki ja Kiikun-Tyttö olivat emälinjoiltaan hyvät, molemmat Vekselistä. Myös tammat Ukulele ja Pirviin ovat suvuiltaan hyviä emätammoja.Tamma Halokeeni on ainoalaatuinen värinsä (voikko) vuoksi. Lämminveritammoista mainittakoon jälkeläistensä perusteella A-palkinnolla palkittu Pat Kit.

Tammat on hankittu emälinjan periyttämisnäyttöjen perusteella, ei niinkään omien kilpailusaavutusten vuoksi. Ennätyksettömiä emiä on kaksi, jotka olosuhteista johtuen ovat jääneet kasvattajilta valmentamatta.

Isäoriit valitaan samoin perustein ja lisäksi omat näytöt sekä radalta että siitoksessa on oltava hyvät. Lisäksi oriita valitessamme kiinnitämme huomiota rakenteeseen ja aikaisempiin näyttöihin sukujen sopivuudesta keskenään. Tammat ja varsat pidetään talvet pihatoissa ja kesät vuokralaitumilla.

Orivarsat ovat ikäryhmittäin omissa pihatoissaan. Pihattovarsat ovat helppoja opettaa ja käsitellä. Tarhojen maastot ovat vaihtelevia ja metsän suojassa. Pihatoissa hevoset saavat lämpimän juomaveden, heinää vapaasti sekä kaurat ja lisärehut valvotusti.

Kolme omaa kasvattia on jo hyväksytty myös oriiden puolelta kantakirjaan, Voiveikko, Feelis ja Kaskumma astuvat luonnonmenetelmällä.

Myös myytäviä varsoja löytyy tilalta vuosittain. Ota yhteyttä ja kysy lisää!