Voikko Suomenhevonen

Voikkoja suomenhevosia oli virallisesti suomessa ja koko maailmassa rekisteröitynä v. 2001 vain neljä, kolme tammaa ja yksi ori. Halokeeni on näistä erittäin harvinaisista tammoista yksi. Ikää on jo seitsemän toista vuotta ja siitosura näytti jo miltei loppuneen. Kaksi varsaa se on aiemmin tehnyt, kumpikaan niistä ei perinyt emänsä väriä. Väri periytyy aina näkyvänä, joten se ei voi mistään myöhemmin putkahtaa esille. Joko emän tai isän täytyy olla voikko, silloinkin on noin 50% mahdollisuus saada voikkogeeni. Nykyisin voikkoja on jo parikymmentä, joista suuri osa nuoria hevosia joiden avulla voikko kanta saadaan taas elpymään. Ensimmäinen ruunvoikko syntyi myös Kokkomäkeen, sekin Halokeenin jälkeläinen, Autere.

Halokeeni ja Voiveikko
Kokkomäen tilalla jalostetaan ravisukuisia suomenhevosia hyvistä emälinjoista ja jälkeläisnäytöt omaavista oreista. Väri tuli jalostukseen mukaan Halokeenin myötä. Tamma on myös suvullisesti mielenkiintoinen, sen isä on emälinjansa kautta väriä periyttävä Holotna, vanhaa, enemmänkin työhevossukua edustava ori. Kuitenkin sen emän puolelta löytyy tasaisesti juoksijoita ja merkittävän hyväluonteisia käyttöhevosia. Emä Halokeenilla on juoksijatamma vanhjasta Erilosta joka on jättänyt kaksi tähtijuoksijaa ja suurjuoksija Halokeenin. Halokeenin itsensä jättämä Keltalento oli lupaava juoksija mutta menehtyi tapaturmaisesti nuorena. Lisämielenkiintoa tamman jalostusarvoon tuo se, että se on lisäksi kantakirjattu myös ratsujalostussuunnalle!

Halokeeni on ollut erittäin vaikea saada kantavaksi, siihen edelliset omistajat tuskastuivatkin. Syksyllä 2000 Anita huomasi tamman tulleen myyntiin ja näin, jalostajana henkeen ja vereen, päätti vielä yrittää. Halokeeni oli pienessä liikutukssa talven yli ja kesällä alkoi miltei toivoton yritys. Eläinlääkäri sanoi vielä syyskuussa viimeisen siemennyksen yhteydessä että toivoton tapaus. Luonto päätti kuitenkin toisin. Tammaa ei tutkittu kun lääkäri oli niin varma asiasta. Talvi meni mahan kasvua seuratessa, eihän se näyttänyt kasvavan muuta kuin heinäpaaleista!

Varsa sittenkin
Tamma on iso ja pitkä, niinpä kuukautta ennen varsomispäivää olivat lukuisat asiantuntijat antaneet lausuntonsa, ei varso ennen kuin astutetaan. Sitä mieltä oli Anitakin. Varsomista edeltävänä iltana tamma kengitettiin ja se oli kuin ei mitään olisi tapahtumassa. Sopusuhtainen ja urheilumallinen. Aamun koittaessa ratsastajatytöt menivät laitumelle hakemaan ratsujaan, ja pellolla oli Halokeenin vierellä pieni kaunis kermanvärinen orivarsa!!! Tekstiviestinä tuli tyttöjen äidiltä Anitalle; täällä pellolla on taivaan lahja.Jalostajalle se oli juuri se, unelma mitä ei todeksi voinut uskoa.

Varsan, Voiveikoksi ristityn, isä on tummaakin tummempi Tähtitili, Vokkerin poika, joten tulevaisuus voi olla mitä tahansa. Luonne ja rakenne hyvät, ja väri voikko - viidentenä maailmassa!

Vuonna 2006 Voiveikko on jo suuri nelivuotias ja siitä on päätetty kouluttaa ratsu alusta pitäen, ja Veikko onkin Saarijärvellä ratsukoulutuksessa. Samalla harkitaan parin oman tamman astuttamista!

Vuonna 2007 Voiveikko on saanut ratsukoulutuksen alkeet ja kantakirjaankin hyväksyttiin ensimmäisellä palkinnolla! Voiveikon ensimmäinen jälkeläinen, Voikukka, syntyi kesällä 2007 tammasta nimeltä Vamppi, toinenkin varsa, Malvarosa, peri voikon värin isältään.


Autere - ensimmäinen virallinen ruunivoikko
Vuonna 2006 näki päivänvalon myös laatuaan ensimmäinen ruunivoikoksi tunnistettu suomenhevonen, kun Halokeeni varsoi orivarsa Urhon eli Autereen oriista Humeeti!

Auringon Säde
Vuonna 2004 ja 2005 Halokeeni varsoi oreista Saran Salama ja K.M. Nopsa, mutta kumpikaan näistä varsoista ei ollut voikko. Voikkojen määrä kuitenkin tallissa lisääntyi kun Anita osti talliinsa kolmannen voikon, Auringon Säteen. Auringon Säde on ostettu ensisijaisesti siitoskäyttöä ajatellen, mutta sitäkin käytetään ratsuna siitosuraa odotellessa.

Auringon Säde on varsonut 2010 varsan omasta oriista Autereesta, ja näyttäisi varsan väri olevan voikko myös!
Venja-tamma sai mustanvoikon varsan, jonka väri on geenitesteissä testattu!

Kuvia Kokkomäen voikoista suomenhevosista

eka kesä ekaa kesää Voiveikko muutaman päivän ikäisenä

ensimmäinen syksy halokeeni18v vuotias vuotias keväällä Ensimmäinen syksy ja talvi

2v 2v 2v Voiveikko 2v

2v 2v Voiveikko 3v

Autereen ensimmäinen kesä

Autere 2010

Auringon Säde kaksivuotiaana

Auringon Säde kolmivuotiaana

Harvinainen tuplavoikko, Autereen ja Auringon Säteen varsa, Lakeuden Valotar